Mijn ervaring als Drupalstagiair.

2 min.

De laatste dagen van mijn stage zijn aangebroken en ik kijk met veel enthousiasme terug op een leerrijke stageperiode.

Waarom heb ik gekozen voor Duo?

Omdat ze al 20 jaar websites maken alsof ze voor zichzelf zouden zijn!
 Maar ook omdat ik even gesurft had op de website en na het lezen over de flexibele werkuren, keukenprinses Linda en de gamehoek, ik zeker eens met hen wou gaan spreken op de stagebeurs. Na een vlotte babbel met Rien (hun lead Mobile Developer) was ik er snel van overtuigd dat ik een Drupal stage met security invalshoek wou doen bij Duo. Ik was dus erg blij na een tweede gesprek aanvaard te worden.

Wat houdt een stage bij Duo zoal in?

Voordat ik een stageplek had gevonden wist ik niet zo goed wat een stage precies inhield. Was dat gewoon werken zonder geld te verdienen? Of moest ik de hele dag koffie halen voor de “echte” werknemers? 
Neen. Toch zeker niet bij Duo. Hier bij Duo is het de bedoeling dat je leert uit je stage. Ik heb in het begin aan een sneltempo zeer veel bijgeleerd over PHP, vooral ook omdat het in de praktijk toch nog op een andere manier gebruikt wordt dan hoe ik op school had gezien. Ik kreeg ook kleinere taken om me te helpen mijn skills te verfijnen en het schrijven van Drupal modules onder de knie te krijgen. Uiteraard kreeg ik daarna ook grotere projecten voorgeschoteld zoals het maken van een content type template automatisering en het ontwikkelen van een interne wiki met de andere stagiairs.

Mijn bachelorproef

Een groot deel van mijn stage was mijn bachelorproef. Omdat ik cyber security studeer en met Drupal werkte bij Duo, koos ik ervoor om research te doen naar security bij Drupal. Een concrete probleemstelling had ik echter nog niet. Ik zat met de handen in het haar tot mijn stagementor Bart Vanhoutte mij enkele zaken toonde die standaard openbaar staan in een Drupal installatie. Samen kwamen we tot het idee om een tool te maken die een Drupal installatie kan scannen voor soortgelijke files. Hier hebben we dan ook enkele extra features voor bedacht waaraan ik gedurende mijn stageperiode elke vrijdag mocht werken. Bij vragen (ook over andere projecten binnen Duo) kon ik altijd terecht bij mijn mentor.  

De collega's

Naast de inhoud van de stage is de sfeer tussen de collega’s natuurlijk ook een heel belangrijk deel van de ervaring. Van zodra ik hier bij Duo toekwam, voelde ik me al meteen een deel van de familie. Er was altijd wel iemand om een goeie babbel mee te slaan aan de koffiemachine. Het is een voordeel dat Duo geen supergroot bedrijf is want zo leer je heel snel iedereen kennen, ook de mensen waar je tijdens je stage niet meteen mee samenwerkt.   

Het zit erop, of toch niet?

Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat ik sterk genoten heb van mijn stage bij Duo. Ben je zelf nog op zoek bent naar een leuke stageplek (en dat hoeft niet persé een Drupal stage te zijn)? Dan kan ik Duo zeker en vast aanraden. En wie weet kom je me hier dan ook nog tegen aan de koffiemachine ?. 

Jonas Gossiaux

Ondertussen is Jonas een vaste waarde in ons make it fly team. Op zoek naar een fijne stageplaats, met de plezantste collega's, goede koffie, maar vooral: zalige projecten? 

Jonas Gossiaux
Backend Developer

Op zoek naar een leerrijke stageplaats?